Waarschijnlijk heb je wel eens in je eigen handen gekeken en jezelf afgevraagd: “Wat is de betekenis van de lijnen in de hand, de vorm van de hand, de vorm van de vingers, de lengte van de vingers, waarom is mijn hand anders dan die van de ander?”

Onze handen bevatten een schat aan informatie over onszelf, over onze bewuste en onbewuste eigenschappen: denken, willen en voelen.

In de oudheid ontdekte de mens de diepere betekenis al van onze handen.

In de loop der tijd zijn moderne psychologische principes, gecombineerd met Oosterse filosofische ideeën, aan deze oude kennis toegevoegd en is handanalyse ontwikkeld tot een belangrijke wetenschappelijke methode ten dienste van de mens in zijn of haar ontwikkelingsweg, zoals in relaties, beroepskeuze, leerproblemen met kinderen, gezondheid of persoonlijke ontwikkeling.

De wijsgeer Emmanuel Kant stelde: “Handen zijn naar buiten gekeerde hersenen.” Vingers, nagels, huidpatronen, heuvels, lijnen en andere tekens geven samen met het handtype een blauwdruk van onze persoonlijkheid.

Handanalyse is een methode om inzichten en bewustwording te verwerven. Dag in dag uit lopen onze gedachten via ons zenuwstelsel, en brengen wij ons lichaam in beweging door onze wil. Hierdoor is ons lichaam volkomen ingesteld op onze eigen wil, op ons eigen gevoelsleven, op onze eigen gedachten. We ontwikkelen zo een bewuste maar ook een onbewuste controle over ons lichaam.

Handanalyse is een hulpmiddel om op een unieke en zeer effectieve manier vastzittende patronen, overtuigingen en blokkades te laten zien. Met behulp van therapie is het mogelijk om vastzittende patronen, overtuigingen en blokkades om te buigen naar inzichten en hierdoor is het mogelijk de problemen op te lossen.

Wat is mogelijk met handanalyse?

Na het analyseren van de handen heeft men een routekaart van de handen, waardoor problemen op diverse terreinen zichtbaar zijn geworden. Het analyseren van handen kan gezien worden als het lezen van een routekaart waarmee problemen zijn op te lossen, zoals:

Meer inzicht in je karakter, zowel jong als oud;

Inzicht verwerven in de oorzaak van dyslexie, burn-out, stotteren enz.;

Persoonlijke ontwikkeling;

Relatiebegeleiding en familiebegeleiding;

Begeleiding in beroepskeuze en schooladvies;

Tendensen en toekomstig potentieel.

Wat is niet mogelijk met handanalyse?

Toekomst voorspellen, want zodra men inzicht heeft in het ingesleten patroon en deze doorbroken is veranderen deze patronen. Dit gebeurt door anders te denken, te voelen en te willen. De lijnen veranderen, gaan een andere richting op of er ontstaan nieuwe lijnen. Heuvels in de handpalm kunnen dikker of minder dik worden, eelt kan verdwijnen. Met andere woorden we nemen een andere route.